Crnogorski (MNE)English (UK)

press 2010

 

 

1ND Vijesti, DRUŠTVO, 29. maj 2010.

"Ubrzaj.me" u Podgorici

 

Podgorica - Prvi festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj.me" održace se u KIC-u "Budo

Tomovic", a za tri dana bice prikazano 10 filmova novije produkcije. Svi filmovi tretiraju problematiku ljudskih prava, i nosioci su brojnih nominacija, priznanja i nagrada širom svijeta.

Na festivalu nece biti prikazani crnogorski filmovi, jer je organizator, Centar za graðansko obrazovanje (CGO), naglasak stavio na najnoviju produkciju. Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarevic, kazala je da "kultura ljudskih prava još ne stanuje u Crnoj Gori", ali da je festival nacin "da joj se nađe mjesto".

Ona je naglasila da je u pitanju direktna provokativna forma, i da festival ima tri dimenzije, informativo-obrazovnu, umjetnicku, ali i regionalnu. "Festival je prilika da se Podgorica i Crna Gora ucrtaju na kulturnoj mapi regiona", naglasila je Uljarevic. Strucni konsultant festivala, reditelj Dušan Vulekovic kazao je da su sve projekcije besplatne, i da je planirano da se prikazuju po tri filma dnevno, osim drugog dana festivala kada ce biti prikazana cetiri. Prva projekcija filma "Burma video reporteri - izvještavanje iz zatvorene zemlje" planirana je za ponedjeljak od 19 sati, dok ce festival biti zatvoren filmom "Hajdemo zaraditi", koji ce biti prikazan u srijedu.

Festival se održava uz podršku Americke ambasade u Crnoj Gori, kao i Fondacije ERSTE Stiftung.

D. Ð.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

POBJEDA, Kultura, 29. maj 2010.2

Jače spone sa pravom demokratijom

 

Prvi festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" biće održan u Podgorici od 31.maja do 2. juna. Počasni gost festivala biće reditelj Želimir Žilnik. Festival organizuje Centar za građansko obrazovanje uz podršku Ambasade SAD u Podgorici i Erste fondacije. Biće prikazano deset reprezentativnih filmskih ostvarenja koja se bave problematikom ljudskih prava. Planirane su i dvije panel diskusije na temu uloge angažovanog filma u procesu suočavanja sa prošlošcu i ostvarivanju prava seksualnih manjina - saopšteno je na konferenciji za novinare koja je održana u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".

Ideja organizatora je se građani ohrabre na preduzimanju sopstvenih inicijativa i zaštiti prava onih koji nijesu u mogućnosti da se zaštite.

- Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" predstavlja jednu direktnu i provokativnu formu komuniciranja problematike ljudskih prava u našoj sredini, sa kojom se nadamo da ćemo doprijeti do mnogo šire i raznovrsnije ciljne grupe nego što je to slucaj sa našim standardnim programima. Medij dokumentarnog filma je savršen način da uistinu pogledamo u lice žrtvama i dželatima, nepodnošljivim nepravdama i nevjerovatnim herojstvima, slabosti i snazi ljudskog u dobu kojem mnogi pripisuju apokaliptične epitete - kazala je izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević. Konferenciji za novinare prisustvovao je i šef odjeljenja za politička pitanja Ambasade SAD u Crnoj Gori David Muniz. U svom obraćanju podsjetio je da poštovanje ljudskih prava predstavlja jedan od najvažnijih elemenata svih razvijenih društava.

- Važno je da su poznavanje i poštovanje ljudskih prava rasprostranjeni u cijelom društvu. Kada su svi građani svjesni pitanja ljudskih prava ona se više poštuju i štite. Organizovanjem događaja kao što je ovaj filmski festival, oni koji se nalaze na prvim linijama borbe za zaštitu ljudskih prava pomažu široj javnosti da razvije dublje spone sa pravom demokratijom. Iz tog razloga ponosni smo što smo jedan od sponzora ovog događaja - kazao je Muniz.

Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" počeće prikazivanjem filma Andresa Astergarda "Burma video reporteri - izvještavanje iz zatvorene zemlje" u Multimedijalnoj sali KIC Budo Tomović, 31. maja u 19 casova.

V.S.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

DAN, Kultura, 29. maj 2010.3

NAREDNE SEDMICE POCINjE 1. FESTIVAL FILMA O LjUDSKIM PRAVIMA U PODGORICI

Nema mjesta ravnodušnosti

 

Projekcijom dokumentarnog filma "Burma video reporteri - Izvještavanje iz zatvorene zemlje" u ponedjeljak 31. maja u multimedijalnoj sali podgoričkog Kulturno - informativnog centra "Budo Tomović" počinje prvi Festival filma o ljudskim pravima naslovljen "Ubrzaj". Prikazivanje filmova počinje u 19 časova. Ulaz se ne plaća. Istog dana bice prikazana još dva dugometražna dokumentarca. Organizator festivala je crnogorska NVO Centar za građansko obrazovanje, a podržala ga je i Ambasada SAD i ERSTE Fondacije, a u saradnji sa KIC-om. Do 2. juna biće prikazano 10 filmova koji se bave ljudskim pravima, a snimili su ih režiseri iz SAD, skandinavskih zemalja, Mađarske, Izraela, BiH, Francuske, Italije i Austrije. U pratećem programu biće održane dvije panel diskusije na kojima će učestvovati ćuveni srpski režiser Želimir Žilnik. Tako će 1. juna, u 17 casova, u prostorijama Centra za građansko obrazovanje tema panela biti uloga angažovanog filma u suočavanje sa prošlošću. Narednog dana na istom mjestu u 16.30 časova počinje panel čija tema je uloga angažovanog filma u promovisanju prava LGBTTIQ populacije. Kultura ljudskih prava još ne stanuje u Crnoj Gori. Na nama kao građanima je da pružimo puni doprinos da ona ipak ovdje zaživi u punom kapacitetu - rekla je Daliborka Uljarević, direktorka ove NVO. Odlučili su se za film kao medij koji najlakše prodire u najširi društveni milje, a da bi se društvo suočilo sa mnogim problematičnim temama o kojima se najcešce ćuti. Šef odjeljenja za politička pitanja Ambasade SAD, David Muniz, istakao je da poštovanje ljudskih prava predstavlja jedan od najvažnijih elemenata svih demokratskih društava. Važno je da su poznavanje i poštovanje ljudskih prava rasprostranjeni u citavom društvu. Kada su svi građani svjesni pitanja ljudskih prava ona se više poštuju i štite - rekao je Muniz, dodajući da je to razlog zašto su podržali ovaj festival. Režiser Dušan Vuleković selektovao je filmove i autor je spota koji promoviše festival. Na konferenciji je govorila i Maja Popović, ispred KIC-a.

Uljarevićka nezadovoljna, SAD zadovoljne poštovanjem prava - Svi izvještaji, bez obzira da li su ih uradili lokalne ili međunarodne organizacije, koji analiziraju stepen razvoja ljudskih prava vrlo su dragocjeni. Mislim, a i CGO svojim djelovanjem ukazuje, da ljudska prava nisu u Crnoj Gori razvijena na način na koji bi trebala biti - kaže Uljarevićeva. Muniz smatra da je generalno "situacija u Crnoj Gori dobra, ali postoje neki određeni problemi, kao i svugdje u svijetu". Nemamo ozbiljne argumente za ozbiljne probleme. Ne smatramo da postoje ozbiljni problemi u Crnoj Gori a koji se tiču ljudskih prava - rekao je Muniz.

Ž.J.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

VEČERNJE NOVOSTI, CG Aktuelno, 29. maj 2010.4

"Ubrzaj"

 

OTVARANJE prvog festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" zakazano je za ponedeljak, 31. maj, a trajaće do 2. juna. Organizatori kažu da ovom manifestacijom žele da ucrtaju Podgoricu na kulturnu mapu regiona, koji dugi niz godina neguje ovu vrstu festivalskog dešavanja. Pored trodnevnog filmskog programa, planirane su dve javne debate u kojima će četvoro panelista iz zemlje i regiona podeliti svoja mišljenja, iskustva i dileme. Festival su organizovali Centar za građansko obrazovanje, uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori i Erste fondacije, a u saradnji sa KIC "Budo Tomović".

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

PORTAL ANALITIKA, Zabava, TV / Film, 31. maj 2010.

Festival sa temama ljudskih prava

 

Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj me" bice danas otvoren u KIC "Budo Tomovic" prikazivanjem filma "Burmanski video reporteri: Izvještavanje iz zatvorene zemlje" od 19 casova. Nakon toga, od 20:30 bice prikazan "Najveca tišina: Silovanje u Kongu", dok je "Druga planeta" najavljena za 22 casa.

U naredna cetiri dana u Multimedijalnoj sali KIC-a bice prikazano deset dokumentarnih ostvarenja, dobitnika nagrada na poznatim festivalima širom svijeta. Organizatori ovog programa su Ambasada SAD u Podgorici i "ERSTE Stiftung" u saradnji sa podgorickim KICom.

 

______________________________________________________________________________________________________________________

DAN, Kultura, 31. maj 2010.5

 

Ubrzaj Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" počinje večeras projekcijom dokumentarnog filma "Burma video reporteri izvještavanje iz zatvorene zemlje" u multimedijalnoj sali podgoričkog Kulturno informativnog centra "Budo Tomović". Projekcija ovog koautorskog filma režisera iz skandipavskih zemalja počinje u 19 časova. a ulaz je slobodan. Nakon toga biće prikazana još dva filma. U 20.30 počinje film autora iz SAD "Najveća tišina: silovanje u Kongu", a u 22.00 časa film mađarskog autora "Druga planeta". Festival traje tri dana. Sjutra će biti prikazana čak četiri, a posljednjeg dana festivala tri dokumentarna filma koji se bave temom poštovanja, odnosno kršenja ljudskih prava. Kao prateći programi biće održane i dvije panel diskusije, a na kojima će kao gost festivala učestvovati čuveni srpski rsžiser Želimir Žilnik. Organizator festivala je crnogorska NVO Centar za građansko obrazovanje, a podržala ga je i Ambasada SAD i ERSTE Fondacija, a održava se u saradnji sa  KIC-om.

Ž.J.

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

POJEDA, Kultura, 31. maj 2010.6

Vrijeme angažavonog dokumentarnog filma

 

Festivalom Centar za građansko obrazovanje želi ucrtati Podgoricu na kulturnu mapu regiona gdje se dugi niz godina njeguje ova vrsta festivalskog dešavanja. Prvi festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" počeće večeras u 19 časova prikazivanjem filma Andresa Astergarda "Burma video reporteri - izvještavanje iz zatvorene zemlje" u KIC  "Budo Tomović. Dokumentarni film "Najveca tišina: silovanje u

Kongu" na programu je u 20.30 časova. Film Ferenca Moldovanija "Druga planeta" biće prikazan u 22 sata. Na svečanosti koja će prethoditi početku projekcija filmova govoriće zamjenik ambasadora SAD u Crnoj Gori Benet Luental, reditelj Želimir Žilnik, izvršna dirktorka, CGO Daliborka Uljarević. U okviru festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" biće prikazano deset reprezentativnih filmskih ostvarenja koja se bave problematikom ljudskih prava. Festival organizuje Centar za građansko obrazovanje uz podršku Ambasade SAD u Podgorici i Erste fondacije. Planirane su i dvije panel diskusije na temu uloge angažovanog filma u procesu suočavanja sa prošlošcu i ostvarivanju prava manjina. Ideja organizatora je se građani ohrabre na preduzimanju sopstvenih inicijativa i zaštiti prava onih koji nijesu u mogućnosti da se zaštite. Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" predstavlja jednu direktnu i provokativnu formu komuniciranja problematike ljudskih prava u našoj sredini, sa kojom se nadamo da ćemo doprijeti do mnogo šire i raznovrsnije ciljne grupe nego što je to slucaj sa našim standardnim programima. Medij dokumentarnog filma je savršen nacin da uistinu pogledamo u lice žrtvama i dželatima, nepodnošljivim nepravdama i nevjerovatnim herojstvima, slabosti i snazi ljudskog u dobu kojem mnogi pripisuju apokaliptične epitete - kaže izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević. Festivalom filma o ljudskim pravima Centar za građansko obrazovanje želi ucrtati Podgoricu na kulturnu mapu regiona gdje se dugi niz godina njeguje ova vrsta festivalskog dešavanja. Javnost se nastoji upoznati sa recentnom produkcijom angažovanog dokumentarnog filma. Cilj je senzibilisati i informisati osjetljiva društva postkonfliktnih prostora na problematiku ljudskih prava cije je kršenje region Zapadnog Balkana ucinilo svjetski prepoznatljivim. Podgoričkoj publici bice naredna tri dana predstavljen bogat program filmova novije produkcije koji su pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade širom svijeta.

V.S.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

DAN, Kultura, 01. jun 2010.

POČEO 1. FESTIVAL FILMA O LjUDSKIM PRAVIMA U PODGORICI

Film i prošlost

 

Pitanje poštovanja odnosno kršenja prava covjeka tema je prvog Festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" koji je poceo juce u Podgorici. Festival je poceo projekcijom dokumentarnog filma "Burma video reporteri -Izvještavanje iz zatvorene zemlje" u multimedijalnoj sali podgorickog Kulturno - informativnog centra "Budo Tomovic". Danas su na programu cak cetiri dokumentarca. U 19.00 casova u multimedijalnoj sali KIC-a pocinje prikazivanje izraelskog filma "Pica u Aušvicu". Nakon toga, u 21.30 casova slijedi BiH film "Covjek 20. vijeka", u 21.45 francuskog ostvarenja "Cak i da je bila kriminalka..." i u 22.00 casova filma iz SAD "Obracun: bitka za meðunarodni krivicni sud". Ulaz se ne placa.

Pored filmova danas ce biti održana i jedna od dvije panel diskusije na temu "Uloga angažovanog filma u suocavanje sa prošlošcu". Diskusija pocinje u 17.00 casova u prostorijama Centra za graðansko obrazovanje u Njegoševoj ulici. Kao gost festivala i ovog panela ucestvovace i cuveni srpski režiser Želimir Žilnik. 

Organizatori festivala su CGO, a podržale su ga Ambasada SAD, Erste fondacija i KIC.

Ž.J.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

POBJEDA, Kultura, 01. jun 2010.7

Dobro postoji i treba ga njegovati

 

Prikazivanjem filma Andresa Astergarda "Burma video reporteri - izvještavanje iz zatvorene zemlje" poceo je prvi festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj". Prvog dana festivala u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomovic" prikazani su i filmovi rediteljke Lize F. Džekson "Najveca tišina: Silovanje u Kongu " i Ferenca Moldovanija "Druga planeta". Na svecanosti, koja je prethodila projekciji filmova, govorili su reditelj Želimir Žilnik, izvršna dirktorka CGO Daliborka Uljarevic, predstavnik KIC "Budo Tomovic" Maja Popovic i graðanski aktivista Aleksandar Saša Zekovic. Zamjenik ambasadora SAD u Crnoj Gori Benet Luental izrazio je zadovoljstvo što otvaranju festivala filma o ljudskim pravima prisustvuje kao predstavnik vlade koja pruža jaku podršku širenju i prezentaciji filma.
- Predmet ovog festivala jako je važan. Što se tice ljudskih prava, sa ponosom možemo reci da je vlada SAD decenijama zainteresovana za ovu temu. Vjerujem da ce ovaj festival predstavljati važno mjesto za afirmaciju ideje poštovanja i unapreðenja ljudskih prava u vašoj zemlji - kazao je Luental.
Direktorica Centra za graðansko obrazovanje Daliborka Uljarevic kazala je da je festival dokumentarnog filma nacin da se u ime istine pogleda u oci i žrtvama i dželatima. - Ovaj festival nece promijeniti ništa ako vi to dopustite. Iskreno se nadam da cemo uciniti napor da stvari krenu u duhu naziva festivala i u dogledno vrijeme imati festival crnogorskog dokumentarnog filma o ljudskim pravima. Vjerujem da crnogorski autori imaju dosta materijala. Postoje ljudi koji vjeruju da dobro postoji i da ga treba njegovati - kazala je Daliborka Uljarevic. U okviru festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" bice prikazano deset reprezentativnih filmskih ostvarenja koja se bave problematikom ljudskih prava. Veceras u 19 casova u Multimedijalnoj sali KIC Budo Tomovic bice prikazan film "Pica u Aušvicu" reditelja Moše Cimermana. Film Harisa Polica "Covjek dvadesetog vijeka" na programu je u 20.30 sati. Projekcija ostvarenje francuskog autora Žana Gabrijela Peroa "Cak i da je bila kriminalka" pocinje u 21.45. casova. Posljednji film na programu prvog festivalskog "Obracun: Bitka za meðunarodni krivicni sud" djelo je grupe americkih autora. Danas ce biti održana i prva festivalska panel diskusija. U prostorijama Centra za graðansko obrazovanje, od 17 sati, oulozi angažovanog filma u procesu suocavanja sa prošlošcu govorice reditelj Želimir Žilnik, izvršna direktorka festivala Monja Suta Hibert, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumovic i strucni konsultant festivala "Ubrzaj" Dušan Vulekovic.

V.S.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

ND Vijesti, Društvo, 03. jun 2010.8
Prinuđeni da ostanu nevidljivi


Podgorica - Ostvarenje prava seksualnih manjina ignoriše se u crnogorskoj javnosti, zbog cega festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj", na kome se predstavljaju ostvarenja koja tretiraju promociju kulture ljudskih prava, još više dobio na znacaju, zakljucak je sa jucerašnje panel diskusije koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO).
Panelisti su naglasiti da se pripadnici seksualnih manjina trude da ostanu nevidljivi za zajednicu od straha od odmazde i kažnjavanja zbog njihove razlicitosti, zbog cega edukacija i informisanje mladih još više dobijaju na snazi u konacnoj demokratizaciji zajednice.
"Seksulanih manjina u Crnoj Gori nema jer se trude da ostanu nevidljivi, jer su prinuđeni na to", kazala je programska direktorica CGO Paula Petricevic.
Ona je na panel diskusiji organizovanoj pod nazivom "Uloga angažovanog filma u ostvarivanju prava seksualniih manjina" kazala da je cjelukupna crnogorska javnost imala priliku krajem prošle godine da se upozna sa homofobicnošcu sa najvišeg državnog nivoa, na šta su usljedile reakcije civilnog sektora.
"Izjava ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Dinoše bila je jako deprimirajuca, to je bio udžbenicki primjer homofobije sa vrha sistema", rekla je Petricevic.
Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc- Prelevic je istakla da, poizivajuci se na podatke svjetske statistike, u Crnoj Gori živi od 30.000 do 60.000 ljudi drugacije seksualne orjentacije, što po njenim rijecima znaci da u najmanjoj državi bivše Jugoslavije živi armija nesrecnih ljudi.
"Oni ne mogu sa osobom koju vole da prošetaju držeci se za ruke da ih neko ne bi udario", rekla je Gorjanc-Prelevic. Ona je odnos crnogorske javnosti prema pravima seksulanih manjina uporedila sa odnosom vlasti prema Jevrejima za vrijeme holokausta."Ni Jevreji tada nijesu smjeli da kažu da su Jevreji", rekla je ona.
GorjancPrelevic se založila i za uvoðenje posebnog obrazovanog programa u okviru formalnog obrazovanja koji bi obuhvatio prikazivanje filmova edukativnog karaktera, dok je izvršna direktorica sarajevske NVO Pravo ljudski Monja Suta Hibert istakla da je jedini put koji bi doprinjeo da se stvari temeljito promijene rad sa mladima.
"Iako su na festivalima u Sarajevu sale bile pune, shvatili smo da se isti ljudi zanimaju za iste teme", rekla je Monja Suta Hibert. Za predsjednicu UO Juventas Ivanu Vujovic prava seksualnih manjina kljucna su tacka u demokratizaciji društva, nakon cega je predstavila aktivnosti organizacije koja je prepoznata po aktivizmu u borbi za prava LGBT populacije.
Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj", koji je juce završen, realizovanje uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori i ERSTE Fondacije, a u saradnji sa KIC "Budo Tomovic".
T.P.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

ND Vijesti, Regioni, 23. jun 2010.9

Dva mjeseca scene

 

Berane - Takmicenjem pjevaca amatera, odnosno "Beranskom lirom", sinoc je pocelo "Beransko kulturno ljeto 2010", koje ce, prema najavi organizatora, trajati narednih dva mjeseca.

"Pokrovitelj je Opština Berane, a organizatori kulturno - sportskih programa su Centar za kulturu, Polimski muzej i Sportski centar. Nakon "Beranske lire" na programu je izložba fotografija i plakata autora iz NVO "Car Nikolaj", koja ce biti otvorena 25. juna, u Spomen-kuci Gavra Vukovica. Dan kasnije pocinje putujuci festival filma o ljudskim pravima pod nazivom "Ubrzaj me", a 1. jula, u istom zdanju, bice otvorena izložba slika iz fonda Centra savremene umjetnosti, pod nazivom "Impresije za beskraj". Izložba polaznika kreativnog likovnog studija "Paint club" bice otvorena 5. jula, dok ce "Ljetnja diplomatska škola Gavro Vukovic" poceti 6.jula. Za 8. jul je najavljen solisticki koncert Marije Barjaktarovic. Pozorišna predstava "Art" bice izvedena 12.jula, dva dana kasnije održace se "Vece zavicajnih književnih stvaralaca", 16. jula književno vece Željka Rutovica. a 17.jula promocija Tolrovi" i "Zuc" II nedjelju, 18. jula, pocinju "Polimske književne staze", dok je za 20. jul predviðeno otvaranje izložbe fotografija "Staro Berane", autora Milana-Pekija Rabrenovica", saopšteno je na konferenciji za novinare.

Za srijedu, 21. jul, planirana je svecana sjednica povodom Dana opštine Berane, kada ce biti otvorena izložba slika Suada Maslicica "Put ka slici". U cetvrtak, 22. jula, na Stadionu malih sportova bice održan humanitarni koncert Bobana Rajovica, a 29. jula, pocinje trodnevna manifestacija "Dani dijaspore" u Petnjici, gdje ce 30. jula biti održano "Vece zavicajnih stvaralaca" i sportski susreti.

"Za tradicionalnu šlaufijadu na Limu, rezervisan je 31. jul, a u okvira nje bice održano takmicenje u sportskom ribolovu, degustacije ribe i riblje corbe, fudbal u rukomet na pijesku i još nekoliko rekreativnih sportskih takmicenja, dok ce turnir u malom fudbalu poceti 6. avgusta. Polimski muzej je za 1. avgust najavio Vece arheološkog filma", receno je na konferenciji. Pored Opštine, održavanje manifestacije pomoci ce i Ministarstvo kulture.

R.L.

 

Review Betfairclick here bonus

Ladbrokes check here

Revew WillHill Here 100% bonus
United Kingdom Free Bets Bookmakers